Sprötrekord!

Under soliga dagar i april-maj är det värt att titta noga på staplar med nyfällt timmer. Med lite tur kan man då få se en märklig skalbagge som heter timmerman.

timmerman_3

Det är inte svårt att förstå varför timmermannen hör till skalbaggsfamiljen långhorningar!

Långhorningar är skalbaggar med extra långa antenner och timmermannen har de längsta av alla i Sverige. Själva skalbaggen är inte stor, bara ungefär två centimeter. Men om man mäter mellan antennspetsarna så kan de bli nästan 20 centimeter!

timmerman_6

Bruno på spaning efter antenner som sticker fram bland timmerstockarna.

timmerman_5

Snygg va?

Trots de enorma antennerna kan det vara knepigt att få syn på en timmerman. När skalbaggarna sitter stilla på tallbarken är de så väl kamouflerade att de är nästan omöjliga att upptäcka. Speciellt svårt är det innan man hittar den första.

– Sen vänjer sig ögonen och det blir lättare, tycker Bruno.

timmerman_2

Här sitter en hane och en hona nära varandra på tallbarken. Kanske är det en flört på gång?

timmerman_4

Parning pågår. Fotograf: Bruno.

Timmerman-honor har inte riktigt lika långa antenner som hanarna men de har istället ett tjusigt ”horn” i bak. Det är äggläggningsröret som ”timmermamman” använder när hon ska pluppa ut ägg i hemtrevliga skrevor och hål i barken. Ur äggen kläcks sedan hungriga larver som gnager gångar under tallbarken.

Men innan det är dags för äggläggning måste honan hitta sig en lämplig hane att para sig med. Parningen behövs för att äggen ska få sprutt och bli till larver. Det är som tur var inte så svårt för honan att hitta en hane. Hon luktar nämligen så gott (tycker i alla fall hanarna, vi människor känner ingenting) att hanarna kommer flygande från olika håll. Ibland blir det till och med slagsmål om vem som ska få bli timmerpappa!

I filmklippet här nedanför kan du se hur ett sånt slagsmål kan se ut! Det kan gå ganska hett till och tjuvknep som att gnaga på den andres antenner ingår tydligen. Mot slutet av filmen syns också vad (eller vem) baggarna bråkade om…

timmerman_7

Timmermannen är täckt av fin päls som gör att den ser ut lite som en kanin när man tittar nära på den

Post Categories: Monsterdagbok