”Spana på små monster!”

Så här skriver Barnens bokklubb om Livet som minimonster:

Bara titeln på den här boken får oss att smälta, bli nyfikna – och kasta oss över den: Livet som minimonster. 

Spana på små monster i naturen!

I den här boken av språkpedagogen Hanna Hallmén och fotografen John Hallmén får vi följa med sjuårige Bruno ut i naturen för en upptäcktsfärd i minimonstrens värld och liv. Vi snackar tvestjärtar, stickmyggor, nattsländor och gröna sandjägare bland andra. Både små, små djur som vi inte visste fanns och lika små myggor och tvestjärtar som vi tyvärr har alltför bra koll på …

Förra året kom Minimonster i naturen och uppföljaren Livet som minimonster fortsätter att ge oss viktiga kunskaper om de pyttesmå varelser som finns runt oss. Som till exempel att myggorna behöver vårt blod för att överleva och att det faktiskt bara är myggmammorna som suger blodet, som behövs när de lägger ägg. Myggpapporna klarar sig utan. Vi lär oss också att nattsländorna har ungefär världens kortaste liv: en vecka. Där gäller det alltså att hålla igång!

Förutom alla roliga små faktauppgifter kommer man djuren alldeles nära i de helt fantastiska makrobilderna som John Hallmén har fotat. Det här är en perfekt bok för både barn och föräldrar. För visst är det fascinerande att se närbilder på giftkäkarna hos en vargspindel, den munlösa harkranken som inte bajsar och tvestjärtsmamman med sina yttepyttesmå vita ägg?

Post Categories: Allmänt