Minimonsterfoto

Om du bättre vill se vad myrorna, skalbaggarna och de andra minimonstren har för sig, så är det himla bra med ett förstoringsglas. Förstoringsglaset går att använda till mer än att bara titta igenom. Prova nån gång att hålla förstoringsglaset framför en kamera! Då kan du komma mycket närmare och kanske lyckas du till och med fånga nåt spännande kryp på bild.

foto_2

Bruno fotar med mobilkamera genom ett förstoringsglas

Olika förstoringsglas förstorar olika mycket. Med vissa kan man komma så nära att småkrypen ser ut som riktiga monster! Och det är de ju också på sätt och vis – fast mini förstås. Och de flesta är snälla och inte ett dugg läskiga, eller hur?

Den som har gjort bilderna i boken om minimonstren heter John.  Att fota småkryp är det roligaste han vet! Han använder ofta förstoringsglas när han fotograferar. Ibland använder han till och med ett mikroskop för att komma riktigt supernära.

Ett annat fotoknep är att gå ut riktigt tidigt på morgonen. Då är krypen nyvakna och sitter stilla i morgonkylan, i väntan på att solen ska värma upp dem. En fluga som annars är racersnabb och omöjlig att fånga på bild sitter orörlig och väntar på att solen ska torka bort daggen från dess kropp.

John tar ofta massor av bilder som han stoppar in i datorn. I varje bild är det bara en liten bit som är skarp och tydlig. Datorn lägger pussel med de skarpa bitarna och när pusslet är färdigt så blir det till slut en bild där allt syns jättebra. I filmklippet här nedanför kan du se hur det ser ut!

Om du är intresserad av att lära dig mer om småkrypsfotografering rekommenderas ett besök på sidan makrofokus.se som John har gjort tillsammans med sin kompis Stanislav. Om du vill titta på mer bilder av kryp, besök Johns hemsida johnhallmen.se